Hör Marina berätta om hur det går till att adoptera en hund

Steg 1 - Läs på!

Börja med att läsa igenom våra krav och garantier. Ta ett par dagar på dig att fundera över vad du kan erbjuda en hund och vad du själv har för förväntningar på en ny familjemedlem.

Lever du ett äventyrligt, sportigt och aktivt liv som hunden ska delta i? Trivs du med att strosa i grönområden och ha en trogen vän bredvid dig i tevesoffan när kvällen kommer? Vem ska vara hundvakt när du måste åka ifrån din hund? Och viktigast av allt; har du det tålamod, den empati och den hundkunskap som kommer att krävas av dig när du och din hund stöter på problem?

Steg 2 - Lämna din intresseanmälan!

Om du anser att du uppfyller de krav som vi ställer på våra adoptörer och vill ge någon av våra hundar ett kärleksfullt och gott liv så är det nu dags att titta närmare på de hundar som är aktuella för adoption och fylla i en intresseanmälan. På hemsidan finner du grundläggande information om varje hund och ytterligare kunskap om de enskilda hundarna finns hos DogRescues placerare.

Steg 3 - Bli kontaktad

När din intresseanmälan inkommit så kommer du också inom kort att bli kontaktad av någon av våra placerare. När placeringsansvarig återkommer till dig via telefon har vi då tillfälle att ställa frågor till varandra och gemensamt diskutera eventuellt val av hund. Det är placerarens uppgift att se till att rätt hund kommer till rätt hem och att varje hund får de allra bästa förutsättningarna i sitt nya liv. Det kan därför hända att vi inte samtycker till just din favorithund utan istället föreslår någon annan hund som vi tror kommer att passa dig bättre.

Steg 4 - Hunden bokas

För att en hund ska kunna bokas så måste både du och placeraren känna er nöjda och trygga med beslutet. En natts sömn innan det slutgiltiga beslutet fattas är därför nödvändig för båda parter. När du bokar din hund så är det en fördel om du också har tänkt igenom när du kan ta emot hunden. Tidpunkten ska väljas så att du kan vara hemma med hunden de första veckorna. Vi kan vid detta tillfälle inte utlova ett resedatum för hunden men vi kommer att planera för att hunden ska komma så nära den önskade tidpunkten som möjligt.

När din hund är bokad

  • Hela summan beroende på vad hundens överlåtelse är betalas vid boknings tillfället.
  • Beroende på hundens ålder eller om hunden på något sätt är handikappad eller skadad så ser du under din hund vilken överlåtelseavgift det är som gäller då denna kan variera beroende på hund.
  • Alternativt betalar du 2000 kr vid bokningstillfället och resterande belopp senast 7 dagar före hundens ankomst.
  • Pengarna sätts in på DogRescues BankGiro 614-9066 och i meddelande-fältet skriver du ditt för- och efternamn + hundens namn.

 

Inför ankomsten

  • Ungefär 10-14 dagar i förväg blir du per telefon informerad om ett definitivt datum och klockslag för hundens ankomst. Cirka 2-7 dagar före ankomst blir du uppringd av din Kontaktperson, för ett samtal i lugn och ro, gällande de praktiska sakerna kring hemkomsten. När du slutligen åker till Arlanda för att hämta din hund så ska det inte finnas några obesvarade frågor som gör att du känner dig otrygg eller osäker.
  • På Arlanda möter du och de andra Adoptörerna upp en representant från DogRescue, ca en halvtimme före planets ankomsttid. Det formella överlåtelseavtalet ska då skrivas under i två exemplar, varav DogRescue behåller det ena och du behåller det andra. Underskrivandet innebär också att du godkänner våra “krav och garantier“.
  • Därefter tar du emot din rumänska vän,  som nyfiket eller försiktigt kommer ut ur sin flygtransportbur. Du får hjälp att sätta på det halsband och koppel som du har tagit med dig. Se också till att ha en skål med vatten och något riktigt gott att bjuda din hund på – en köttbulle kan hjälpa även den blygaste hund att övervinna sina rädslor! Det kan också vara bra att ha med sig hundbajspåsar och en rulle hushållspapper. Många hundar upplever att golvet på Arlanda är obehagligt att gå på, så var beredd på att du kanske får bära din hund ut till bilen.

 

Efter ankomsten

  • Kort efter er hemkomst, blir du uppringd av din Kontaktperson igen. Din Kontaktperson kommer att följa dig, och din hund under ert första halvår tillsammans i Sverige.
  • När du adopterar en hund genom DogRescue så får du också tillgång till Adoptörernas egen Facebook-grupp “Glädjespridarna” – där hundägare och aktiva i föreningen möts i hundens tecken.
  • Det finns inget som gör oss så glada som när det går bra för våra “nysvenskar”. Skicka därför gärna in en liten text och ett par bilder på din hund till info@dogrescue.se som vi kan publicera på hemsidan under ”Hemkomna hundar”.
0